Terug naar Nieuwsbrief / Archief
23.03.2020
Nieuwsbrief Vrienden van Velhorst maart 2020
Biologische boeren bezorgen aan huis
Vier biologische boerenbedrijven in Spankeren, Halle, Drempt en Almen/ Lochem zijn gezamenlijk gestart met het veilig aan huis bezorgen van hun producten. Voor veel mensen in de Gelderse gemeenten is het momenteel vanwege het coronavirus onmogelijk of onveilig om op pad te gaan voor boodschappen. De vier boerenfamilies hebben de handen ineengeslagen om ervoor te zorgen dat die mensen verse en biologische producten als vlees, groenten, aardappels, graanproducten, kaas en boter in huis kunnen halen zonder de deur uit te hoeven.
De Nieuwenburgt in Spankeren, Boerderij Ruimzicht in Halle, Schaapsheuvel in Drempt en Vrienden van Velhorst in Almen/ Lochem zijn de vier kleinschalige biologische boerenbedrijven die de bezorgdienst in het leven hebben geroepen. Ze bezorgen zelf, in de eigen en omliggende gemeenten.
Biologische koolzaadolie van Landgoed Velhorst
Biologische koolzaad in de knop op Landgoed Velhorst van Natuurmonumenten. Binnenkort is een deel van de akker geel gekleurd. In augustus wordt het koolzaad geoogst en maken we de eerste biologische koolzaadolie van Nederlandse bodem onder eigen label.
Nieuwe producten van landgoed Velhorst
Van de tarwe van landgoed Velhorst hebben we biologische tarwebloem, volkoren tarwemeel en (volkoren) pannenkoekmeel laten maken onder eigen label. Deze producten zijn van 100% tarwe van landgoed Velhorst.
De biologische tarwebloem en volkoren tarwemeel is gemalen door Korenmolen “De Vier Winden” uit Vragender. Op de website staat een recept om zelf brood te bakken.
De pannenkoekmeel is gemalen door korenmolen de Leeuw uit Lettele. Op de website vind je een recept voor de (left-overs van) pannenkoeken.
De nieuwe graanproducten zijn verkrijgbaar via onze webwinkel en bij de Superrr in Almen.
Pixelfarming op landgoed Velhorst
Al veel mensen hebben zich aangemeld voor het experiment met pixelfarming op landgoed Velhorst. Naast de steun van de pachters hebben de volgende bedrijven en instellingen hun medewerking toegezegd: WUR, Rijk Zwaan, Vitalis, Campus Almkerk, de Bolster en Hagerotechniek.
Pachtcertificaat pixelfarming
* Je pacht pixels (1.50 m x 1.50 m) voor één seizoen
* Kosten 10 euro per pixel (excl. 9% BTW)
* Het zaaigoed of plantgoed van de door jouw gekozen gewassen is inbegrepen
* Bewerking van de pixels door middel van (experimentele) robotica
* Gedurende het proces word je op de hoogte gehouden
* Meerdere oogstmomenten
Wil je ook meedoen. Op de website vind je de voorwaarden en de mogelijkheid om je aan te melden.