Nieuws » Vrienden van velhorst
Samenwerking Terrae Vitae en Vrienden van Velhorst
Vrienden van Velhorst gaat samenwerken met Terrae Vitae. Terrae Vitae is een bedrijf welke zich puur richt op het verbeteren van de vitaliteit van de bodem op een natuurinclusieve, biologische en agro-ecologische manier.
Samenwerking Terrae Vitae
Vrienden van Velhorst gaat samenwerken met Terrae Vitae. Terrae Vitae is een bedrijf welke zich puur richt op het verbeteren van de vitaliteit van de bodem op een natuurinclusieve, biologische en agro-ecologische manier. Op landgoed Velhorst gaan we samen een aantal proeven doen om de vitaliteit van de bodem te verbeteren. In deze blog vertelt Arianne Neele hoe de samenwerking tot stand is gekomen.
Een klein half jaar geleden raakte ik via LinkedIn in contact met Arjen. Vanaf het begin voelde het contact natuurlijk. Soms weet je gewoon dat iets goed zit. Elkaar aftastend besloten we af te spreken om nader kennis te maken. Wat Arjen op dat moment niet wist is dat ik en mijn broers druk bezig waren met de opzet van Terrae Vitae.
Bezoek aan landgoed Velhorst
Ik had al gauw door dat Arjen, als agro-ecologische boer en docent bij Aeres Universiteit, veel verstand en kennis heeft van de bodem en de werking van de natuur en hier op het eigen landgoed Velhorst ook druk mee bezig is. Extra spannend was het daarom de eerste keer dat ik samen met mijn broer Emiel op bezoek ging! Naast dat wij graag meer wilde leren van de inzichten van Arjen waren wij natuurlijk erg benieuwd naar zijn mening over ons product TerVit en de gedachte erachter.
Mineralen voor vitale bodem
We gaven aan dat wij geloven dat door de complexe samenstelling en de vele factoren welke onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn er geen eenduidige oplossing is voor een vitalere bodem. Het is noodzakelijk dat er balans is zodat de werking van de bodem optimaal is. Voor een goede bodemvruchtbaarheid is een stabiele humus nodig. Voor het ontstaan van deze stabiele humus zijn drie factoren essentieel. Bodemleven, organische stof en mineralen in de geologische zin. Met deze mineralen in geologische zin bedoelen we gesteente. Gemalen oergesteente om precies te zijn oftewel TerVit.
Een van de belangrijkste nieuwe inzichten is namelijk dat sedimenten en mineralen welke bepalend zijn voor de bodemvruchtbaarheid langzaam verdwijnen of hun werking verliezen. En de bodem heeft geen onuitputtelijke bron voor mineralen. Deze moeten dus toegevoegd worden.
Na deze eerste afspraak wisten we al, dit is het begin van iets heel moois. De gedachte achter ons TerVit en motivatie wat de meerwaarde is lag in lijn met de benadering van Arjen. En de kennis en kunde welke Arjen van de bodem en de gewassen heeft zijn dé aanvulling waardoor we gezamenlijk betere en meerdere proeven kunnen gaan uitrollen.
Dat deze samenwerking gaat leiden tot mooie nieuwe inzichten en informatie is voor ons een gegeven. Het feit dat het hiernaast ook nog eens een hele leuke en prettige samenwerking betreft is voor ons de kers op de taart.
Arjen en Winny, voor 2020 staan de proeven klaar en we hebben er zin in!